Καθαρισμός Εpson TW3000
14 Σεπτεμβρίου 2013
Optoma HD87 Review
3 Οκτωβρίου 2013
Show all

Βλάβες Βenq – τα τρία led του “θανάτου”

Πολλά μοντέλα, επί το πλείστον της σειράς DATA, ενδέχεται να παρουσιάσουν μια μυστήρια βλάβη που στην ουσία δίνει τέλος στην ζωή του βιντεοπροβολέα μας. H βλάβη αυτή έρχεται σε τυχαία χρονική στιγμή, συνήθως μετά από τις 1000 ώρες λειτουργίας.

Ξαφνικά στον βιντεοπροβολέα μας ανάβουν και τα τρία του led σταθερά πορτοκαλί και ο προβολέας μας αρνείται να ξεκινήσει.

 

Σύμφωνα με το service manual τα τρία πορτοκαλί led σημαίνουν ή ανοιχτή πόρτα της λάμπας (που τέτοια τύχη.. 🙂 ) ή πρόβλημα στην mainboard. Φυσικά το επίσημο service θα σας μιλήσει για αντικατάσταση της mainboard με κόστος συνήθως άνω των 500 ευρώ. Εδώ εμείς θα σας δείξουμε (σε παγκόσμια πρωτιά οφείλουμε να ομολογήσουμε) ποιο είναι το πρόβλημα και ποια η λύση του.

Αυτή είναι η maiboard

 

Και ένα μικροσκοπικό εξάρτημα που λέγεται δίοδος… το πρόβλημα μας..

 

Η συγκεκριμένη δίοδος παραδίδει πνεύμα κάποια στιγμή λόγω υπερθέρμανσης και καθιστά τον προβολέα μας άχρηστο..καθώς η mainboard παύει να εκκινεί.

Μιλάμε για ένα πολύ μικρό εξάρτημα και οποιαδήποτε επέμβαση για την αποκόλληση ή κόλληση του θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά διότι εγκυμονεί κίνδυνος να προκαλέσουμε μη αναστρέψιμη ζημιά στην mainboard

 

H λύση που εφαρμόζουμε είναι να αντικαταστήσουμε αυτή τη δίοδο με μεγαλύτερη ώστε να αποφύγουμε ίδια συμπτώματα στο μέλλον και ο προβολέας μας να μας χαρίσει εκατοντάδες ή και χιλιάδες ώρες απροβλημάτιστης χρήσης.

Η δική μας λύση είναι να απομακρύνουμε την καινούργια και μεγαλύτερη δίοδο από το παλιό της σημείο, καθώς επίσης να φροντίσουμε με ένα αυτοσχέδιο σύστημα ψύξης να ψύχουμε τόσο τη δίοδο όσο και το πηνίο που συνδέεται μαζί της, διότι στόχος μας σε αυτό το σημείο δεν είναι απλώς η αποκατάσταση της βλάβης άλλα και η μη επανεμφάνιση της κάποια στιγμή στο μέλλον.

Να πως..

 

Για τη ψύξη χρησιμοποιήσαμε ως “ψυγείο” την μεταλλική κάλυψη της mainboard

 

Ελπίζουμε σε κάποιους από εσάς να φανεί χρήσιμο αυτό το τεχνικό μας άρθρο

 

Καλές και απροβλημάτιστες προβολές φίλοι μου

 

Νίκος Τσώλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *